Etapa 1

Fiecare cetatean al Uniunii Europene a produs o cantitate de 460 kg de deseuri municipale In 1995. Aceasta cantitate a crescut la 520 kg pe persoana In 2004, iar pana in 2020 se preconizeaza o noua crestere la 680 kg pe persoana. In total, aceasta corespunde unei cresteri de aproape 50% In 25 de ani. Eliminarea deseurilor la depozitele de deseuri a fost o metoda predominanta de tratare a deseurilor municipale, insa in ultimele doua decenii, au avut loc reduceri considerabile in ceea ce priveste utilizarea acestei metode. In 2004, din cantitatea totala de deseuri municipale din UE au fost depozitate 47%. Acest procent este preconizat sa scada in continuare la aproximativ 35% pana in 2020.

In Romania, ca urmare a transpunerii legislatiei europene in domeniul gestionarii deseurilor si conform prevederilor OUG nr. 78/16.06.2000 privind regimul deseurilor, modificata si aprobata prin Legea nr. 426/18.07.2001, a fost elaborata strategia Nationala de Gestionare a Deseurilor, care are ca scop crearea cadrului necesar pentru dezvoltarea si implementarea unui sistem integrat de gestionare a deseurilor, eficient din punct de vedere ecologic si economic. Toate tipurile de deseuri generate pe teritoriul Romaniei sunt clasificate in (i) deseuri municipale si asimilabile, (ii) deseuri de productie, si (iii) deseuri generate din activitati medicale.

In perioada 2003-2006, cantitatea totala de deseuri generate in Romania s-a micsorat cu aproximativ 13%, de la 369,8 milioane tone pana la 320,6 milioane tone de deseu, din care: deseuri generate de industria extractiva 199,2 Mt; deseuri generate de alte activitati economice 112,4 Mt; si deseuri municipale 8,8 Mt. Aproximativ 12,5 Mt de deseu industrial au fost valorificat, ceea ce a reprezentat numai 4%, restul fiind eliminat. Din cantitatea totala de deseuri municipale generate, numai 6,8 Mt au fost colectate, adica un procent de 76,8%. Deseurile menajere si asimilabile reprezinta 78,8% din cantitatea de deseuri municipale colectate, iar aproximativ 47% din acestea o au deseurile organice biodegradabile. Numai 0,6% din deseurile municipale colectate, au fost valorificate, 99,4% au fost eliminate prin depozitarea in spatii mai mult sau mai putin organizate (gropi de gunoi). Din deseurile menajere colectate separat si valorificate, aproape 42% reprezinta deseurile din hartie si carton, si 27% deseurile din sticla.

Principalul scop al degazarii la depozitele care accepta deseuri biodegradabile este de a preveni emisia de gaz in atmosfera datorita consecintelor ei negative asupra mediului. Dimensionarea instalatiei de degazare se face pe baza prognozei producerii gazului de depozit. Pentru depozitele existente, este necesara efectuarea testelor de aspirare, iar rezultatele acestora se coreleaza cu prognoza teoretica, in masura in care aceasta poate fi realizata. sistemul de degazare trebuie sa fie construit astfel incat sa se garanteze siguranta constructiei si sanatatea personalului de operare. Intregul sistem de colectare a gazului trebuie construit perfect etans fata de mediul exterior si trebuie sa fie amplasat izolat fata de sistemele de drenaj si evacuare a levigatului, respectiv a apelor din precipitatii. Pozitionarea elementelor componente ale sistemului de colectare a gazului nu trebuie sa afecteze functionarea celorlalte echipamente, a stratului de baza ori a sistemului de acoperire al depozitului. Materialele din care sunt construite instalatiile trebuie sa fie rezistente impotriva actiunilor agresive generate de: temperatura ridicata din corpul depozitului; incarcarea provenita din greutatea corpului deseurilor, a acoperirii de suprafata a depozitului, si cea provenita din traficul utilajelor; levigat si condensat; microorganisme, animale sau ciuperci. sistemul de colectare si transport al gazului trebuie amplasat astfel Incat sa nu obstructioneze operarea depozitului.

Citeste varianta extinsa in format pdf
© 2008 Energie pentru un oras curat