Etapa 2

In Uniunea Europeana, dezvoltarea continua genereaza cantitati mari de deseuri, ducand la pierderi inutile de materiale si de energie, la repercusiuni negative asupra mediului si la efecte negative asupra sanatatii si calitatii vietii. Reducerea acestor efecte negative reprezinta un obiectiv strategic al UE. Gestionarea deseurilor este deja guvernata de un numar substantial de texte legislative, insa exista in continuare posibilitati de ameliorare a gestionarii anumitor fluxuri de deseuri importante.

Conform datelor statistice, fiecare cetatean al Uniunii Europene produce o cantitate de aproximativ 520 kg de deseuri municipale. aceasta cantitate este cu 13% mai mult fata de nivelul anului 1995. Pana in 2020 se preconizeaza o noua crestere la 680 kg pe persoana, adica o crestere de aproape 50% in 25 de ani. Cele mai mari fluxuri de deseuri din Europa provin din constructii sau demolari si totodata din activitatile de fabricatie. Majoritatea deseurilor municipale din UE se mai trimit inca la depozite de deseuri (45%). Totusi, tot mai multe deseuri municipale sunt reciclate sau compostate (37%) sau incinerate cu recuperare de energie (18%).

Colectarea si valorificarea unor parti componente ale deseurilor menajere a facut, in Europa ultimilor ani, mari progrese (Luxemburgul, Germania si Finlanda au atins in anul 1998 o cota de valorificare de cca. 35%). Incinerarea deseurilor cu recuperare de energie a fost dezvoltata in mod semnificativ incepand cu anul 1995. O alta metoda de valorificare energetica a deseurilor este transformarea in biogaz pentru care sunt potrivite mai ales deseurile cu un continut mare de compusi organici, care se pot descompune usor in CO2 si apa (grasimi, proteine, glucoza, etc.). aceste deseuri sunt obtinute mai ales in gospodarii, cantine, bucatarii, abatoare si in agricultura.

Pentru municipiul Timisoara, valorificarea energetica a deseurilor municipale ar putea reprezenta o solutie tehnico-economica si sociala pe termen lung. Colectarea si transportul deseurilor poate fi asigurata de operatorul de salubritate local, iar instalatia de incinerare poate fi amplasata si operata de vre-o centrala termo-electrica (de ex: CET Sud Timisoara. Conform datelor, pentru anul 2008, cantitatea totala de deseuri colectata, transportata si depozitata a fost de aproape 130.7 mii tone. aceasta reprezinta o cantitate anuala de deseuri pe locuitor de 425.2 kg. analiza evolutiei compozitiei si caracteristicilor deseurilor din municipiul Timisoara arata ca pana in 2030 cantitatea totala de deseuri municipale generata va fi de ~144.6 mii t/an cu o putere calorifica inferioara medie de 3500 kcal/kg.

Dupa cum s-a mentionat, valorificarea energetica a deseurilor prin transformare in biogaz este o optiune de perspectiva. In cadrul proiectului a fost conceputa o instalatie demonstrativa de asa natura incat sa se simuleze conditiile producerii biogazului prin fermentatia metanogena a deseurilor biodegradabile din halda. In conditiile unui deponeu de deseuri biodegradabile se poate obtine biogaz cu eficienta mare controland conditiile de fermentatie metanogena.

Citeste varianta extinsa in format pdf
© 2008 Energie pentru un oras curat